Vadertje Staat (Burg in Thailand)

20060803

Het grootste gezwel van Nederland:De overmatige overheid1/3 van de werknemers in NL is in dienst bij de overheid en publieke sector.

Maar Burg, we hebben toch overheid nodig?


Ja. Een minimale. De overheid moet zich beperken tot een aantal basistaken en die GOED uitvoeren. Nu voeren ze van alles uit, bemoeien zich overal mee, voeren alles SLECHT uit (de prestaties zijn dramatisch) en ze zijn een loodzwaar blok aan het been van de economie, de sector die voor een groot deel de overheid MOET subsidiëren. Het kost ons, de burger een vermogen, dit gestuntel.

Maar Burg, toch niet alles van deze overheid is slecht?


Na lang poetsen en schrobben zullen er zeker enkele witte plekken op de vloer verschijnen, laten we eerst maar eens gaan schoonmaken. Ik zou wel eens wat wit willen zien.

Hoe meer overheidsinvloed des te slechter de kwaliteit
Onderstaande grafiek heb ik zelf in elkaar gedraaid en ontbeert elke wetenschappelijke fundering. Het dient slechts als illustratie.Op de y-as mag u alles invullen wat u wenst: politie, onderwijs, gezondheidszorg, ouderenzorg, justitie, gemeentelijke dienstverlening en elke andere overheids"zorg" die u wenst.

Ik stel me positief op en ben niet onder het nulpunt gegaan, alhoewel daar menigmaal reden toe is. Ik schat de Nederlandse overheid ergens tussen de 7 en 8 hangt met enkele positieve uitschieters iets boven de 7. Hier in Thailand, waar er een minimale (95% corrupt bovendien) overheid is, functioneert men op nivo 1 met uitschieters naar 2. Uiteraard geschat. Mocht u een betere kwalificatie van het Thaise en Nederlandse overheidsfunctioneren hebben, laat het mij weten.

Maar als "7" en "1" dan dezelfde kwaliteit opleveren, waarom dan niet naar terug 1? Waarom miljarden in een bodemloze put stoppen die geen enkele meerwaarde heeft?

Meerwaarde? Integendeel zelfs. Meer geld, meer ambtenaren en dus meer overheidsbemoeienis, maakt de zaak slechts erger en laat een spoor van destructie achter. Een in alle aspecten gehinderd bedrijfsleven, een totaal inactieve "werkloze" massa (1 miljoen WAO-ers, 0.6 mln bijstanders waarvan meer dan 50% oneigenlijk gebruik maakt van de regelingen), 1 miljoen niet-westerse allochtonen die direct een enkeltje krijgen naar de onderklasse, totaal dysfunctionerende "zorg"en, een onbetaalbaar geworden inefficiente brij, verzorgingsstaat genoemd, en dat allemaal het gevolg van het optreden van 1 miljoen (!) ambtenaren.

Bijna alles waar de overheid zich mee bemoeit veranderd in een gedrocht waar werkelijk niemand bij gebaat is. De Nederlandse bevolking heeft totaal geen vertrouwen meer in de wanpresterende overheid en het gevoel op straat is: "WIJ tegen ZIJ".

Maar Burg, zo slecht gaat het toch niet?


Als je dit denkt ontbeer je elke realiteitszin. Nog nooit in een ziekenhuis gelegen? Nog nooit een aangifte moeten doen bij de politie? Nog nooit geprobeerd een vergunning voor je dakkapel te krijgen (waarom eigenlijk?)? Wel eens je oma bezocht in het verzorgingstehuis? Wel eens de erfenis van je ouders moeten regelen?

Sommige mensen denken dat het allemaal wel meevalt en dat de overheid naar behoeven functioneert.

Wacht maar totdat je er een keer mee in aanraking komt.


"Waarom kan de overheid ons niet gewoon met rust laten?"
Burg in Thailand
Datum: 20060803
Burg werkt met SuSE Linux 9.3

Coming up:

Twee praktijkgevallen, economie en ouderenzorg: Thailand vs. Nederland

Home
 
Burg is geboren in 1966 en leeft sinds 2001 in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfeconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.

Burg volgt het Nederlandse nieuws dagelijks.