Vadertje Staat (Burg in Thailand)

En welke overheidsorganisatie faalt er vandaag?



20060922:

Het definitieve rapport over de Schipholbrand is vernietigend voor de uitvoerende instanties (allen overheid, Dienst Justitiële Inrichtingen, de Rijksgebouwendienst (VROM) en de gemeente Haarlemmermeer).

Minister Donner, ondanks het feit dat hij marginaal invloed heeft op deze zichzelf regulerende, zichzelf in stand houdende ambtenarenbolwerken is op papier verantwoordelijk dus hij treedt terecht af. Hij heeft geen keuze.

"Zie je wel!" zal de oppositie roepen. Zij hebben het altijd al gezegd, Minister Donner is niks en kan niks. Weg met die man! Het daadwerkelijke probleem, de continu enorm falende, veel te grote overheid wordt echter ongemoeid gelaten, zij gaan morgen gewoon weer door met blunderen. Er zal ook geen enkele hogere ambtenaar bestraft worden, deze wordt weggepromoveerd. Zaak gesloten, op naar het volgende schandaal.

Zo gaat het deze keer, zo is het ook gegaan met de vuurwerkramp in Enschede of de cafebrand in Volendam. Ambtenaren mogen onbelemmerd blunderen, gestraft worden zij nooit, zij zijn immers onschendbaar. Ontslagen worden? Haha, je wordt weggehoond. Een ambtenaar kan je niet ontslaan (uitgezonderd criminele activiteiten). En wat krijg je als je 1 miljoen pennelikkers zonder enige verantwoordelijkheid bij elkaar zet en die vervolgens iets laat "uitvoeren"? Juist ja, de Nederlandse overheid.

Met het merendeel van de ambtenaren is echter niets loos. Dit zijn over het algemeen capabele mensen die fris en vrolijk een carriere starten bij de overheid. Het overheidssysteem ('gedwongen geld afpakken van X en dat aan Y geven') is echter totaal verziekt en daar gaat elke nieuwe ambtenaar tegen aan lopen. Bij promoties binnen de overheid bijvoorbeeld wordt uiteraard niet naar kwaliteit gekeken (kwaliteit is geen item binnen de overheid) maar ancieniteit en vriendjespolitiek ('past goed in het systeem") zijn de belangrijkste drijfveren. De goede mensen gaan na een paar jaar weg, verlaten de overheid en switchen naar een andere organisatie om zich daar wel te kunnen ontplooien. Het merendeel blijft daarentegen zitten en veranderd naar 10-15 jaar in een cynische, gedesillusioneerde prikklokker, al roepende "ach .. nog 25 jaar, dan zit ik in de VUT".

Deze dynamische organisaties voeren ook heel veel dingen voor ons uit. Het resultaat ziet u als u onverhoopt weer eens een beroep op ze moet doen, als u een nieuw paspoort nodig heeft, een dakkapel wilt bouwen, een heupoperatie wilt, u beroofd bent op straat of als uw gemeentebelasting foutief is afgeschreven. Slecht, slechter, slechtst.

Werkelijk niets deugt. In plaats zich te beperken tot die enkele dingen die ze GOED zouden kunnen en moeten doen, doen ze nu alles en dat allemaal SLECHT.

Drastisch inperken die overheid en het merendeel van de uitvoering bij capabele, meestal commerciele, bedrijven onderbrengen.

Maar och en wee, het zweet breekt ze al uit bij de overheid. Ons overgeven aan de willekeur van de commerciele markt? Hebben wij straks helemaal niets meer te zeggen? Het is het gekrakeel van de zeer zwakken die zichzelf alleen via heel veel opgelegde wetten en regels nog kan beschermen.

Wat gaat u straks stemmen? Ik ben het met u eens: het is allemaal veel van hetzelfde. De naar het centrum hijgende partijen, PvdA en VVD bieden de kiezer niets nieuws en meer van hetzelfde.

Als het u, net als mij, gaat om het afbouwen van de overheid, zijn er 2 richtingen:

Links = PvdA, GL en SP: meer overheidsbemoeienis, meer regulering door de staat, meer regels en wetten en dat allemaal onder het mom "help de zwakken de winter door". Economie is een noodzakelijk kwaad, we gaan uiteindelijk toch wel naar onze heilstaat waar een ieder gelijk is en we allemaal 3 florijnen hebben.

Rechts = VVD en nieuwe rechtse partijen: meer vrijheid voor de burger, liberaal (liber betekent vrij), terugdringen van de overmatige overheidsbemoeienis die ons heel weinig goeds heeft gebracht en het verzorgen van de motor die ons in NL de huidige welvaart heeft bezorgt, het vrije handelen, de economie, de Hollandse handelsgeest.

Burg in Thailand
Datum: 20060922
Burg werkt met SuSE Linux 9.3


Home

 
Burg is geboren in 1966 en leeft sinds 2001 in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfeconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.

Burg volgt het Nederlandse nieuws dagelijks.