Vadertje Staat (Burg in Thailand)

Geld kan je uitgeven op 4 manieren.Dit is een vertaling en interpretatie van 1 van de uitspraken van:

Milton Friedman

Amerikaanse econoom (1912-2006)

Won in 1976 de Nobelprijs voor de Economie1.

Friedman is ondermeer voorstander van een sterke liberalisering van het economisch verkeer omdat hij meent dat dit de maatschappij ten goede komt.

Zijn eigen autobiografie.

Friedman zegt dat je geld op 4 manieren kan uitgeven:

(++ = heel belangrijk
-- = irrelevant)

1

Spendeer je EIGEN geld aan JEZELF.
Je gaat iets voor jezelf kopen en je besteedt de maximale aandacht aan de prijs en kwaliteit van het produkt. Je kijkt zeer goed uit waar je je zuurverdiende geld aan uitgeeft.
prijs: ++ kwaliteit ++

2

Spendeer je EIGEN geld aan IEMAND ANDERS.
Je koopt een kado voor een vriend of kennis. De inhoud van de koopwaar is nu minder belangrijk, de prijs is in de meeste gevallen doorslaggevend2.
prijs: ++ kwaliteit +/-

3

Spendeer IEMAND ANDERS zijn geld aan JEZELF.
Je baas zegt: "Burg, ga maar eens naar de Italiaan en neem het er lekker van. Ik betaal, geld is geen item". En daar ga je: reken er maar op dat ik de mooiste fles Chianti uitzoek en de gehele tafel vol zet met allerlei spijzen.
prijs: -- kwaliteit ++

4

Spendeer IEMAND ANDERS zijn geld aan IEMAND ANDERS.
Ik ben niet of slechts minimaal geïnteresseerd in de kwaliteit van de koopwaar, laat staan de prijs. Het is immers mijn geld niet en ik hoef het produkt ook niet te gebruiken.
prijs: -- kwaliteit --

Aldus Friedman. En dan zijn we weer terug bij de meest geldverslindende machine die we in Nederland hebben: de overheid. Zij geven alleen geld uit op wijze 4.

Het meewarige is, dat deze lieden denken dat hun geldinjecties of maatregelen ook enig effect sorteren. Terugkijkend naar de historie en de keiharde feiten blijkt dat geenszins het geval. Daarover later meer in de "Trendline test".

Maar goed, ZIJ denken dat ze wel effect sorteren, het houdt in ieder geval 1 miljoen ambtenaren van de straat en als klap op de vuurpijl ook nog eens 2 miljoen mensen aan huis gekluisterd, zielige mensen die niet mee kunnen doen aan het arbeidsproces, of die leven aan de onderkant van onze samenleving en 1 maal per week uitgehongerd bij de voedselbank hun 30 gram vlees mogen halen. Allemaal geïnitieerd en gesponsord door de Linkse salonsocialisten van PvdA,SP en GroenLinks, die ONS geld graag aan ANDERE lieden uitgeven. Of het allemaal effect sorteert (helemaal niet) is geen item. Uitgeven, dat doen ze het liefst, niet hun eigen geld, dan zijn het plotseling calculerende consumenten, maar andermans geld.

Burg in Thailand
Datum: 20061104
Burg werkt met SuSE Linux 9.3


1. Officieel heet deze prijs: The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 1976.

2. Ja ja... JIJ koopt alleen hele mooie kado's voor je kennissen en JIJ kijkt NIET naar de prijs. Je bent of miljonair (hoogst onwaarschijnlijk als je met geld smijt) of je bent een bijzonder goed mens, wars van enige normale consumentkarakteristieken. Je komt waarschijnlijk van Mars.Home

 
Burg is geboren in 1966 en leeft sinds 2001 in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfeconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.

Burg volgt het Nederlandse nieuws dagelijks.