Vadertje Staat (Burg in Thailand)

20061120

Marktwerking in de zorgIn het land waar ik woon is de medische zorg zonder meer uitstekend, immers grotendeels gedicteerd door de markt. Ja, er zijn ook overheidsziekenhuizen voor degene zonder familie of geld.

In NL, het land waar ik vandaan kom, is de zorg uiterst belabberd. En ik kan het weten, ik heb 4 weken in Thailand in het ziekenhuis gelegen en aansluitend 2 weken in een Nederlands ziekenhuis. Dit was in 2001. Ik was toen nog in de veronderstelling, zoals zoveel Nederlanders die nog nooit in een ziekenhuis hebben gelegen, dat ik in NL beter af zou zijn met (na)zorg en revalidatie. Teruggaan naar NL voor zorg is de grootste fout die ik de afgelopen 10 jaar gemaakt heb.

Vrije marktwerking leidt tot de beste produkten tegen de laagste prijs. Ook in de zorg. Overheidsingrijpen en overheidsregulering verstoort dit mechanisme echter. Jullie hebben het nooit gezien, maar ik zie dagelijks hoe goed de zorg hier is. Volledig gericht op de klant. De klant is koning. Ziekenhuizen streven het hardst om de consument het beste produkt of dienst aan te bieden tegen de laagst mogelijke prijs. Ja, er zijn ook mensen zonder geld. Die gaan naar overheidsziekenhuizen, waar de zorg een stuk minder is, maar nog immer beter dan in NL.

Hoe meer overheid hoe slechter het eindprodukt of dienst en dat alles tegen een veel te hoge prijs.

Maar er is 1 uitzondering. Een land waar men nog sociaal is. Waar niet alleen naar geld wordt gekeken maar naar de mens. De socialisten weten dat als je de kapitalisten loslaat op een markt er een enorme uitbuiting zal gaan plaatsvinden van burgers. Daarom heeft in dit land de overheid de zorg geheel naar zich toe getrokken. Zoals de SP, onder aanvoering van communist en Mao aanhanger opperhoofdman Jan M, dat ook wil.

 De sociale staat Cuba!

Nee, ik heb het niet over die enkele priveklinieken waar Diego Maradona, nadat hij zijn keiharde dollars in Castro's zakken heeft laten vallen, zijn zorg ondergaat en zijn dagelijkse dosis onversneden coke krijgt. Ik heb het over de Cubanen. De gewone burgers. Jij en ik zeg maar.

Laten we eens een kijkje nemen in deze sociale door de overheid gereguleerde ziekenhuizen. En bedenk wel: alle medische zorg in Cuba is free! Je kan dus best hele goede kwaliteit aanbieden en tevens sociaal zijn:Allemaal gratis!

Maar de mens is hardleers! En hij gelooft in dromen. Hij denkt dat marktwerking in de zorg een beter produkt gaat opleveren tegen de juiste prijs. Overal ter wereld is bewezen dat dat niet werkt. Stem daarom allemaal SP! Haal de zorg weg uit de markt en voer de zorg zelf uit met een groot ambtenarenapparaat. Geef de zorg terug aan de overheid! Cuba bewijst hoe sociaal dat kan zijn.

(alle foto's komen van http://www.therealcuba.com/)

Burg in Thailand
Datum: 20061120
Burg werkt met SuSE Linux 9.3
Home

 
Burg is geboren in 1966 en leeft sinds 2001 in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfeconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.

Burg volgt het Nederlandse nieuws dagelijks.