Vadertje Staat (Burg in Thailand)

20070304

Waarom presteert de overheid zo slecht?Hebben ze er misschien hele slechte mensen werken? Of hele luie? Of?

Werknemers in de private en publieke sector hebben allemaal 1 ding gemeen:

Ze willen het beste voor zichzelf. Hun eigen belang staat voorop. Een universele menselijke eigenschap.

Mensen die aan de slag gaan bij de overheid of bedrijf zijn over het algemeen net zo slim. Ze zijn allemaal net zo integer en ze zijn allemaal net zo onbaatzuchtig.

De Duitsers in de DDR waren eender als de West-Duitsers. Toch leefden zij heel anders. Hoe komt dat nu?

Waarom zijn de prestaties van een bedrijf zo veel beter dan de prestaties van de overheid?

Het systeem, u raadde het al.

De basis: een willekeurige onderneming (bedrijf of overheid) heeft een mooi project geopperd. Ja, ziet er goed uit, goede vooruitzichten, misschien kunnen we het eens proberen? Zo gezegd zo gedaan, het project wordt op de markt gezet.

Mooie plannen en goede ideeën zijn er genoeg. Het merendeel faalt echter. Daar komt het bedrijf al snel achter. Weinig tot geen respons in de markt. Huh? Het project begint structureel verlies op te leveren. Het budget is op, willen ze het project continueren dan zal er extra geld bij moeten. Misschien dat het bedrijf nog wat extra geld (eigen geld uiteraard, men is dus voorzichtig) in het project gaat stoppen maar als ook dat niet lukt wordt het project stopgezet. Op naar het volgende goede idee.

Bij de overheid hebben ze ook heel veel projecten en net zoveel goede ideeën. Ook daar verliest het project al snel geld. Gelukkig hebben deze lieden nog een alternatief. De enige reden dat het niet werkt, vertelt men elkander, is dat het te kleinschalig is uitgevoerd. Het moet groter en er moet meer geld naartoe. Een nieuwe belasting, voor de extra financiële middelen, is zo gevonden. De belastingbetaler betaalt graag, het is zo'n goed idee en ze merken het niet (direct) in hun portemenee. De projectstarters zijn tevreden. De komende 10 jaar hebben zij weer voldoende geld voor hun belangrijke project en hun werkplek is weer voor 10 jaar gegarandeerd.

De overheid spendeert niet haar eigen geld maar spendeert geld van een ander. De belastingbetaler stemt al snel in met de extra belasting, het is toch zijn directe geld niet. Het is van de grote pot die van ons allemaal is.

Eindresultaat: wanneer een project faalt in het bedrijfsleven wordt het gestopt, als het faalt bij de overheid wordt het uitgebreid.

Ga er een willekeurig project of "business" van de overheid maar op na. Onderwijs, gezondheidszorg, ouderenzorg, om het even welke andere zorg. Er is in de afgelopen decennia een veelvoud aan het geld ingepompt. De resultaten zijn rechtevenredig met de geldinjecties.

Eén van de meest gehoorde kreten bij de overheid (politici) is "er moet meer geld naar toe" of "het gaat zo slecht omdat er door kabinet XYZ zwaar bezuinigd is". Men wil ons doen geloven dat het WEL goed gaat als we er meer geld instoppen. Niet hun eigen geld uiteraard. Ons geld.

Je kan er een wet van maken bij de overheid: hoe meer geld er in wordt gepompt, hoe minder er uit komt.

Zomaar een passage uit het nieuwe regeerakkoord (2007):

"Onderwijs en onderzoek zijn een essentiële basis van de samenleving en de economie. Ondanks de moeilijke financieel-economische situatie wordt er niet bezuinigd op onderwijs en kennis. Integendeel, het kabinet trekt juist fors extra middelen uit voor deze prioriteit in het beleid."

De Kinderen van Holland knorren instemmend. Onderwijs, wie wil daar nu op bezuinigen? Onze toekomst! De toekomst van onze kinderen!

De Kinderen van Holland leggen graag de toekomst van hun kinderen in handen van Papa, want Papa mag als enige aanbieden op de onderwijsmarkt. Vandaar de goede kwaliteit. Laat Papa het maar regelen, we willen immers het beste voor onze kids is het niet?

Burg in Thailand
Datum: 20070304
Burg werkt met SuSE Linux 9.3


Home

 
Burg is geboren in 1966 en leeft sinds 2001 in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfeconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.

Burg volgt het Nederlandse nieuws dagelijks.