Vadertje Staat (Burg in Thailand)

20071211


Toen ik 7 jaar geleden voor het eerst in Thailand rondliep, ik was toen ook nog een Kind van Holland, viel het me op hoeveel "drug-stores" of "pharmacies" (een mix tussen drogisterijen en apotheken) er waren. Ik vroeg het aan een reisgenoot die reeds een jaar in Bangkok werkte. "Medicijnen mogen hier gewoon vrij verkocht worden, je hebt geen briefje van een arts nodig".

Wat? Medicijnen kopen zonder deskundig advies? Meewarig schudde ik het hoofd. Wat een bananenrepubliek! Oh, wat was ik toch blij dat ik in NL woonde waar alles zo goed geregeld is. En wat had ik een medelijden met de Thai die zonder kundig advies alles slikten wat die vrije ondernemers hen voorschotelden. En dat wisten we in NL, de vrije ondernemers waren slechts in je geld geïnteresseerd, een lange-termijn relatie opbouwen met de klant, tevreden klanten maken en behouden, ach, dat was prietpraat uit verkeerde boekjes.

USA 1907

: de FDA ontstond. De Food and Drug Administration. Ontstaan vanwege een boek dat was verschenen over de onhygiënische toestanden in vleesverpakkingshuizen. Niet dat regulering nodig was: "The meat packers 'learned very early in the history of the industry that it was not to their profit to poison their customers, especially in a competitive market in which the consumer could go elsewhere.'". Maar goed, Papa vond van wel en de regulering begon. Allemaal heel bescheiden.

USA 1937

: De 'Elixir Sulfanilamide' ramp.
Dit nieuwe medicijn, Sulfanilamide, kwam in capsules op de markt. Sommige patiënten konden echter geen capsules slikken en een apotheker toog aan het werk om er een "elixer" van te maken. De mix van Sulfa en andere ingrediënten bleek echter dodelijk. 108 mensen stierven: 107 gebruikers van dit elixer en de apotheker die zelfmoord pleegde.

USA 1938

: the Food, Drug, and Cosmetic Act.
Een jaar na de ramp. Papa kwam met een nieuwe wet. Geen enkele nieuwe drug mocht nog op de markt komen zonder goedkeuring van de FDA. Goed- of afkeuring werd binnen 180 dagen gegeven. Alles bleef vrij rustig, totdat:

Europa 1961-1962

: De Thalidomide ramp.
Thalidomide was in de USA niet verkrijgbaar (alleen voor experimenten), de FDA had het immers niet goedgekeurd. In Europa was het gewoon verkrijgbaar. De resultaten waren desastreus ('An estimated 8,000 to 12,000 infants were born with deformities caused by thalidomide'). Vrouwen die het slikten tijdens zwangerschap baarden misvormde kinderen.
De Kinderen van de USA knorden alsof het een lieve lust was. Dankzij Papa waren zij verstoken gebleven van deze ramp.

USA 1962

Weer 1 jaar later. De wet in de VS werd aangescherpt en ontdaan van een tijdsaspect. Geen enkele nieuwe drug mag nog op de markt komen voordat de FDA met duidelijke empirisch bewijs heeft vastgesteld dat de drugs 'veilig' is en bovendien, dat het gebruik van deze drug een positief effect heeft.

Papa had het heft in handen. Iedereen was blij. Oh, wat zou een ieder van nu af aan veilige medicijnen gaan slikken. En oh, eindelijk een halt toegeroepen aan de farmaceuten, u kent ze wel, die kapitalisten die ons allemaal dood willen maken.

Houdt u het ook niet meer droog? Waar zouden we zijn zonder de beschermende hand van onze grote Papa?

Het sociale huilhoekje



"Dankzij Papa komen er alleen nog maar veilige en effectieve medicijnen op de markt".

Nu, ik begrijp dat deze mooie woorden u ook teveel worden.

Laten we gewoon eens even met zijn allen een potje janken, huilen van geluk, zo veel goede bedoelingen en mooie doelstellingen. Pak een Kleenex hiernaast en laat uzelf gewoon eens lekker gaan. Tot over 5 minuten.



Eind goed, al goed. Of niet?

Laten we eens een kijkje gaan nemen bij de FDA. Hoe gaat het er daar aan toe?



Daar zit ie, een ambtenaar. Deze week moet hij 119 dossiers gaan "intekenen" en de komende jaren gaan lezen.

Wat zou u doen als u FDA-ambtenaar zou zijn en u moest een "nieuw" medicijn goedkeuren? U heeft 2 opties:
  1. U keurt het medicijn goed. Stel nu dat er daarna toch iets mis gaat met dit medicijn... uw naam staat in alle dagbladen en u kunt uw ambtenarencarriere wel schudden.
  2. U keurt het medicijn af. Niemand zal er op korte termijn achterkomen wat dit medicijn voor levens had kunnen redden. U kunt misschien na 6 jaar worden aangeklaagd door een farmaceut of wetenschapper en dan zegt u gewoon: "voortschrijdende inzichten noodzaken ons er toe de dossiers nogmaals te bestuderen". U bent veilig.
Welke optie zou de risico-averse ambtenaar (dat is een pleonasme, 'een witte schimmel') kiezen denkt u? 1 of 2??

Wat zijn nu de effecten van deze overheidsregulering?
  1. De innovatiegraad van nieuwe "drugs" is gekelderd. Elk jaar komen er 50% minder potentieel werkende drugs op de markt dan voor de overheidsregulering.
  2. Het duurt nu vele malen langer voordat een 'goede' drugs op de markt mag komen. De "drug-lag". Voor de 1962 regulering, jaren 50, kostte het een farmaceutisch bedrijf een half miljoen en ongeveer 25 maanden om een nieuwe drug te ontwikkelen en op de markt te brengen. Ná de regulering, in 1978, kostte dit 54 miljoen en 8 jaar om de drugs op de markt te krijgen. En wie betaalt die verhoogde medicijnenprijs uiteindelijk? Papa? Of u? En hoeveel levens hadden er baat bij deze drug gehad? Die mensen kunnen het echter niet navertellen.
  3. De kosten om een nieuwe drug op de markt te brengen zijn vertienvoudigd waardoor ondernemers nu geen drugs meer maken voor uitzonderlijke ziekten. De kosten om het op de markt te brengen wegen niet op tegen de voordelen.
Het gaat niet om een paar duizend levens. Het gaat om honderdduizenden levens, mensen die er niet meer zijn vanwege Papa, de FDA in dit geval. U gelooft dat niet? Lees eens wat: Theory, Evidence and Examples of FDA Harm

U heeft de Kleenex nog in uw hand?

Maar ik neem u niets kwalijk. U bent nog een kind, u gelooft nog in bijvoorbeeld Sinterklaas. U gelooft nog in Papa, die grote man die jouw geld beter kan besteden dan jijzelf kan. Die jou kan beschermen tegen al die kwaadaardige kapitalisten in de markt, de mensen die maar 1 doel voor ogen hebben: hoe maken wij jou zo snel mogelijk dood met onze vleeswaren en onze medicijnen.

Het wordt eentonig: alles wat Papa aanpakt heeft veel meer negatieve dan positieve effecten. Laat de vrije markt reguleren. Dat is het beste dat we hebben.

"108 mensen stierven: 107 gebruikers van dit elixer en de apotheker die zelfmoord pleegde."

Burg in Thailand
Datum: 20071211
Burg werkt met OpenSuSE 10.2


Home

 
Burg is geboren in 1966 en leeft sinds 2001 in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfeconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.

Burg volgt het Nederlandse nieuws regelmatig.