Vadertje Staat (Burg in Thailand)

Mijn pappie is lekker niet corrupt.20080304.

Mag ik u eerst een vraag stellen? Ja? En daar geeft u ook een antwoord op? Ja?

Komt ie:

Kunt u mij een voorbeeld geven van een systeem of organisatie corrupter dan de overheid?

U mag daar lang over nadenken. Als u iets gevonden hebt mag u mij zelfs mailen (burg at vadertjestaat).

En daarom laten we de meest corrupte organisatie in NL 65% 1 van ons geld uitgeven?

In Thailand struikel je, in de toeristische gebieden met name, over de shops and standjes die copies aanbieden, van Donna Karen, Armani, Breitlings, Adidas en zo voorts. Vele toeristen kopen deze artikelen graag.

De politie controleert deze markt. Zij pakken een deel van de winst van de verkopers. Als de verkoper daar niet meer akkoord gaat mag hij niet verkopen.

Eens in de zoveel maanden komt er een krantenartikel in de Thaise kranten: "Politie verbrandt illegale produkten van shop owner X". Met mooie foto's erbij. De politie heeft alle media uitgenodigd voor deze "raid". De politiechef begint in dat artikel vervolgens standaardzinnen te braken: "Wij, de Thaise politie, zijn er om de fabrikanten en burgers te beschermen tegen namaak-artikelen" bla.. bla...

Hieruit zouden de burgers de volgende conclusies moeten gaan trekken: "Zie je wel, de politie doet haar uiterste best om deze verfoeilijke nephandel tegen te gaan! Weer een charlatan opgerold! Prima!".

De politie trekt zich lachend terug. Zo, weer even laten zien wie we zijn en waarom we er zijn. En nu gaan we geld ophalen van die andere 25.000 shop owners.

Ik moest hier aan denken toen mij een krantenartikel (cq. webbericht) onder ogen kwam:
De Almeerse wethouder Adri Duivesteijn schort zijn werkzaamheden voorlopig
op [..] hij en burgemeester Annemarie Jorritsma (VVD) worden beschuldigd
van het verkwisten van gemeenschapsgeld, onder meer door ten onrechte
in privétijd met taxi's en dienstauto's op kosten van de gemeente te
reizen. Het 47-jarige ex-Kamerlid werd ook verweten dat hij op kosten
van de gemeente een medicijn liet ophalen in Den Haag.
Hieruit trekken de Kinderen van NL de volgende conclusie: Papa is zeer zorgvuldig met het omgaan van ons geld en alles wordt in het werk gesteld om onrechtmatig gebruik tegen te gaan. Af en toe duikt er een rotte appel op maar Papa verwijderd die meteen uit zijn organisatie. Zo blijft Papa brandschoon.

Tevreden leunen de Kinderen achterover. Wat wordt de corruptie in NL toch goed bestreden en hoe fijn is het toch dat wij in NL bijna geen corruptie in de overheid hebben!

Corruptie? Oei, dat is een vies woord. Dat mag je niet in je mond nemen. Corruptie is er alleen in andere landen, de bananenrepublieken in Afrika en Azie bijvoorbeeld. Daar tiert de corruptie welig, NL is gelukkig corruptievrij!

Geloven de Kinderen.

Van Dale: cor·rup·tie = bedrog door oneerlijkheid, omkoping bij de beroepsuitoefening

In NL is er geen corruptie. Men spreekt over 'belangenverstrengeling', 'persoonlijk voordeel', 'ontoereikende controle' en 'onvoldoende regulering'. Corruptie is er niet.

Enkele praktijkvoorbeelden:

Als wethouder X een projectontwikkelaar toestemming geeft om te gaan bouwen op kavel Y en deze ontwikkelaar vervolgens als tegenprestatie het huis van wethouder X gratis grondig renoveert, vindt u dat corruptie?

Als alleen al in 2007 180 (!) delegaties van rijksambtenaren, die allen business class vlogen, naar de Nederlandse Antillen zijn afgereisd, vindt u dat corruptie?

Als Eveline Herfkens 3 jaar lang elke maand 7.000 dollar huursubsidie (ja, u leest het goed, huursubsidie) van de Nederlandse regering ontving, bovenop haar VN-salaris van '18.000 dollar' per maand, vindt u dat corruptie?

Als Timmermans (PvdA) 94.000 euro subsidie betaald voor project X aan een andere PvdA-stichting (Alfred Mozer), vindt u dat corruptie?

Als Koenders (PvdA), de vleesgeworden corruptie, een opdracht X van 750.000 euro gunt aan bedrijf Y dat is handen is van zijn van zijn partijgenoten Lennart Booij en Erik van Bruggen, terwijl andere partijen niet konden meedingen, vindt u dat corruptie?

De werkgevers van MKB-Nederland concluderen na onderzoek dat het onderhands aanbesteden van grote klussen schering en inslag is bij de overheid. In 70 procent van de gevallen zouden de regels aan de laars worden gelapt.

Ik kan nog uren doorgaan, maar dat doe ik u niet aan.

Maar ze komen er bijna allemaal mee weg. Er komt een persbericht dat er een "uitgebreid onderzoek" gaat plaatsvinden en er worden heel veel maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Gaap.

De Kinderen van NL weten echter wel beter. In NL is er geen corruptie en als er de schijn van corruptie is wordt er keihard ingegrepen en gereorganiseerd in het corrupte overheidsapparaat.

Op de vraag echter wat de meest corrupte organisatie in NL is weten de Kinderen nog niet zo snel een antwoord. "Maar Papa, jij bent toch niet corrupt!".

"Tuurlijk niet mallerd! Hier is je speen, gaan nu maar lekker slapen.".

Burg in Thailand
Datum: 20080304
Burg werkt met OpenSuSE 10.2


Home

1 55% van ons BNP direct en 10% via mandaten (opgelegde regels door de overheid die de gemeenschap geld kost, bv: de verplichting van Papa aan alle supermarkten om vrieskisten van glaswanden te voorzien (Global Warming weet u wel) of de eis dat autofabrikanten minimaal 2 airbags of die of deze roetfilters moeten aanbieden). 
Burg is geboren in 1966 en leeft sinds 2001 in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfeconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.

Burg volgt het Nederlandse nieuws regelmatig.