Vadertje Staat (Burg in Thailand)

Amerika is dood. RiP.20081109

"In Grant Park in Chicago heeft Barack Obama na zijn overwinning een toespraak gehouden: 'verandering is gekomen'. Obama beklemtoonde dat het land zich geconfronteerd ziet met grote uitdagingen."

In NL is men ook erg blij. Daar was 90% van de bevolking voor Obama. Ik schat dat 98% van de Nederlanders niet 1 punt uit de politieke agenda van Obama kan opnoemen. Zo verwonderlijk is dat ook niet. Hij heeft die altijd vermeden. Mensen zijn niet geïnteresseerd in 'moeilijke' economische punten ('vraag.. ja.. dat zegt me wel iets.. en die andere.. hoe noemen die koekenbakkers dat ook alweer?... oh ja aanbod!') en mensen willen populistische taal horen, verkiezingsretoriek. Nou, dat heeft ie volop.

"Het zal veranderen" lees je regelmatig. "We hebben grote uitdagingen", "move forward", "reach a new common ground", "understanding of broad-based values" en nog meer van die nietszeggende kretologie. Hij gaat een "veiliger, eerlijker en stabielere wereld te bouwen" zegt de EU voorzitter. Ja. Achter het IJzeren Gordijn was alles ook heel stabiel, heel veilig en heel eerlijk.

Ondanks dat Obama zijn agenda goed verborgen kon houden zijn er toch wel wat punten naar boven gekomen:

1. Obama is a fervent believer in global warming and wants dramatically to raise fuel efficiency standards as well as taxes on oil companies.
Oh jee, de Global Warming weer. Het ideale excuuswoord voor dictators, socialisten om ons geld uit de zak te kloppen. Zij gaan de wereld redden mensen! Niet de constante technologische voortuitgang zal dit doen, maar Papa!
En hij gaat die meedogenloze oliemaatschappijen aanpakken. Houzee! Zelfde recept als in NL. De benzine wordt een kwartje duurder en dat kwartje gaat rechtstreeks het broekzakje van Papa in. Dat geld heeft Papa namelijk nodig voor allerlei andere "goede" plannen.

2. Hij wil het minimumloon verhogen.
Hij zegt dus: ik ga nog meer laag gekwalificeerde mensen de toegang tot de arbeidsmarkt ontzeggen. Vooral de zwarten, die gisteren huilend zijn overwinning vierden, zullen dat gaan merken. Als u niet precies weet wat een minimumloon voor gevolgen heeft: leest u eens wat.

Maar ja, het klinkt allemaal zo mooi hè?

3. Hij is tegen vrije handel, hij stemde tegen de CAFTA.
De CAFTA is een vrijhandelsovereenkomst met Central America. Maar dat wil onze vriend niet. Hij wil maar 1 ding: de vrije markt kapot maken. Alhoewel alle lieden in deze landen wel zouden varen bij Free Trade, het interesseert onze demagoog geenszins. Het zijn de bekende socialistische ideeën die overal en altijd (kunt u mij het tegendeel bewijzen?) verderf en armoede zaaien en het land naar de onderste treden van de economische ladder zal brengen.

4. Hij wil extra miljarden in het onderwijs gaan pompen.
En benoemt specifiek in zijn 'programma': "verzetten tegen schoolvouchers". Schoolvouchers waren 1 van de ideeën van Milton Friedman. Om kort te gaan, het geeft de ouders weer een keuze waar ze hun kids naar school kunnen laten gaan. Dat wil onze vriend niet. Stel je toch eens voor dat we zelf keuzes gaan maken! Dat kan Obama met zijn gemonopoliseerde onderwijssysteem toch veel beter dan U?

5. Hij wil de gezondheidszorg nog verder nationaliseren.
Sinds 30 jaar is Papa zich met de gezondheidszorg gaan bemoeien. De uitwerkingen zijn zoals verwacht. Extreem hoge kosten, wachtlijsten, monopolistenservice (belabberd dus, "haha! Je kan toch nergens anders heen! Kom over 6 maanden maar eens terug!") en personeelstekort.
Gewoon de Hillary-care er door jagen. Nog meer wachtlijsten, nog hogere kosten en nog minder service. U kent het wel toch? Papa heeft in NL ook een monopolie op de zorg en u kent de resultaten. Monopolies zijn immers goed!

6. Provide high quality affordable child care to families.
Ja, het blijft lachen. Wat een mooie woorden weer he? En ze geloven het allemaal de kinderen. Papa gaat betaalbare, hoog gekwalificeerde kinderzorg aanbieden! Ja, mensen, de wonderen zijn de wereld nog niet uit!

Maar het mooiste moet nog komen:

7. Abolish obsolete wasteful government programs.
Op zo'n manier. Hij bedoeld, hij gaat er 30 intensiveren en 120 nieuwe bijverzinnen.

Vakbonden sterker maken, protectionisme, een hoop niet-werkende overheidsprogramma's (dat is een contradictio in terminis (vloeibaar ijs) worden geïntensiveerd en nieuwe gelanceerd, het leger wordt met 90.000 man uitgebreid .. De lijst is erg lang en hij zal desastreus zijn in uitwerking.

Maar ja, het klinkt allemaal zo mooi he? Wie kijkt er nu naar uitkomsten?

How fortunate for leaders, that the masses do not think.

Adolf Hitler

Alleen goede economen kijken naar langere termijn gevolgen en wat bepaalde maatregelen doen voor de gemeenschap in het geheel ipv de tijdelijke voordelen die behaald worden voor kleine subgroepen ten koste van anderen.

"Maar Burg, die McCain is toch ook niks!"

Dat klopt. Het is 1 supermarkt waar je de keuze hebt tussen 2 cola's: Pepsi en Coca Cola. Maar alles is beter dan een socialist.

'If anyone hoped the presidential campaign would be a debate about political philosophy, the role of government, and such things, forget it. This is a debate over which man John McCain or Barack Obama should be given virtually unlimited power to run our lives.

That is not the kind of debate in which freedom-loving people choose sides. Rather, they say to both candidates, "Thanks, but no thanks. I'm not looking for a leader. I'm looking for liberty."'


BO gaat de USA versneld nog socialistischer maken. Hij heeft Marx op zijn nachtkastje liggen naast de Koran. En het zal dezelfde uitkomsten hebben die we immer hebben gezien.

Het 'vrije' Amerika is ten dode opgeschreven. RiP.Maar ik heb nog wat hoop. Zijn ideeën zijn zo bewezen verkeerd (niet werkend) en de uitwerkingen van zijn plannen zal in sommige gevallen al zo snel zichtbaar worden (de meeste uitwerkingen komen pas aan het daglicht na 15-20 jaar) dat de USA het niet pikt. We wachten af.

De eeuwenlange continue strijd tussen 'socialisme' en 'vrijheid' gaat onverminderd door. Het socialisme heeft weer eens gewonnen. Het socialisme (dwang) gaat het nu nog eens extra goed proberen in de VS.

Succes! We gaan het lachend aanzien.

Burg in Thailand
Datum: 20081109
Burg werkt met OpenSuSE 10.2


Home 
Burg is geboren in 1966 en leeft sinds 2001 in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfeconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.

Burg volgt het Nederlandse nieuws regelmatig.