Vadertje Staat (Burg in Thailand)

Wat is uw Plato-gehalte?20090211

Ieder mens, ja, u ook en ja, Burg ook, heeft een Plato-gehalte. Wat is een Plato-gehalte in godesnaam?

Plato was een Griek. Hij leefde zo'n 2400 jaar geleden. Als hij geen "chie wap chie chie" of feta aan het eten was dacht hij na. Hij kwam tot de volgende conclusie:
De staat moet bestuurd worden door de "elite". Deze elite groep is het best in staat om het volk te vertellen wat zij moeten doen en hoe zij moeten handelen. Het volk bestaat uit boeren, arbeiders en ambachtslieden. Zij moeten gehoorzamen aan de leidende klasse.

Hij vond het terecht dat een kleine "superieure" groep de burgers mocht vertellen wat zij moesten doen immers de elite weet beter wat goed voor de burgers is. Of de burgers dat ook vinden is niet belangrijk. De elite mag dwang gebruiken om de burgers toch te laten doen wat de elite goed vindt.

Plato wordt ook wel de eerst communist genoemd.

Een totaal tegenovergestelde visie werd beschreven door John Stuart Mill, een Engelsman die leefde in de 19e eeuw. Hij zag maar 1 taak voor de overheid: "the role of government is simply to prevent people from doing harm to others and that it is not right for government to try to force people to do anything simply for their own good."

Wat is uw Plato-gehalte?

Lees de volgende uitspraken eens. Daar bent u het eigenlijk toch ook wel mee eens?

Papa pakt elke maand deel van uw salaris af geeft dat terug als u later oud bent, denk je. "Ik vind dat goed, ikzelf kan overigens goed voor mijn oude dag zorgen maar helaas kunnen heel veel mensen dat niet. We gaan daarom geld van deze mensen afpakken anders loopt het niet goed met ze af."

"Ik moet maandelijks geld aan Papa geven voor mijn gezondheidszorg. Ik vind dat goed, ik ben zelf overigens prima in staat mijn medische zorg te regelen maar helaas zijn er heel veel mensen die niet zo goed zijn. Terecht dat we nu geld van deze mensen afpakken anders gaat het straks mis met ze!"

"Ik reed net op de snelweg en haalde een auto in. Zat daar een moeder met kind achterin en die moeder was aan het roken! Ik vind dat Papa hier moet optreden. Blijkbaar kan deze moeder niet goed voor haar kind zorgen. Het gaat om een kind!"

"Ik vind het goed dat Papa drugs verbiedt. Ikzelf kan prima overweg met drugs maar helaas zijn er heel veel mensen die dat niet kunnen. Als de drugs legaal zou zijn zou de stad binnen de kortste keren vol zitten met coke en heroine-verslaafden."

"Ik zie de buurman elke dag thuis komen van zijn werk met een tasje van McDonalds. Ze eten elke dag hamburgers! Ik vind dat we hier moet optreden, dit is een gevaar voor hun gezondheid. Ikzelf eet ook regelmatig een hamburger maar ik maak er geen potje van."

"Gelukkig heeft de staat een monopolie op het gokken. Je moet je toch niet voorstellen dat het gokken "vrij" zou zijn. Ik denk dat heel veel mensen dan verslaafd zouden raken aan de een-armige bandiet. Ikzelf ga ook wel eens naar een Papa-casino maar ik kan goed doseren. Als ik meer dan X euro verlies stop ik. Helaas kunnen niet veel mensen dat."

"Ik zie de buurjongen elke dag naar school lopen zonder ontbijt. Dat vind ik onverantwoord. Dat die moeder haar kind zo verwaarloosd! Ik vind dat Papa hier een ontbijtpolitie moet instellen."

U weet toch ook veel beter wat andere mensen moeten doen? Wat goed voor ze is? Moet je toch eens voorstellen als deze "minderen" zelf hun EIGEN geld gingen besteden! Dat leidt toch tot puinhoop. Maar u, u bent uiteraard wel goed in staat uw eigen geld naar believen te besteden. U kunt er wel goed mee overweg, maar die anderen... ach .. die moeten we vertellen wat zij moeten doen en waar zij hun geld aan moeten en mogen uitgeven.

Helaas zit de wereld vol met mensen met een hoog Plato gehalte. Die andere dicteren wat te doen. Dictators. Den Haag zit er vol mee. Deze zogenaamde "elite" bepaalt wat u moet doen, hoeveel geld u van uw inkomen mag behouden, hoeveel geld u moet besteden aan uw oude dag, hoeveel aan uw medische zorg en wat u wel maar vooral niet in uw lichaam mag stoppen. Het is namelijk niet uw lichaam, het is van hen. Het is ook niet uw geld, het is van hen.

Het is het ergste soort mens dat we hebben. Dictators. Onlangs in het nieuws:

Rouvoet wil dat gezinnen in Nederland zoveel mogelijk intact blijven. De overheid zou ze daarbij moeten helpen. Volgens de ChristenUnie-minister zouden ouders bijvoorbeeld relatietherapie moeten volgen om een scheiding te voorkomen. Rouvoet weet namelijk beter dan u en ik hoe wij een gezin moeten inrichten. U moet dan relatietherapie gaan volgen.

Er gaat bijna geen dag voorbij of er komt weer een dictator uit Den Haag op het nieuws. "Ik vind dit niet goed voor hen" en "ik vind dat niet goed voor hen".

Helaas bestaan er veel mensen met een hoog Plato-gehalte. Zo zit de wereld in elkaar.

Het woord "dwang" komt niet in mijn woordenboek voor. Als iemand graag dagelijks 24 gram heroine in zijn lichaam pompt, up to him. Wie ben ik om hem te dwingen het niet te doen? Als iemand er voor kiest om onverzekerd rond te lopen, up to him. Wie ben ik om hem te dwingen een X percentage van zijn geld af te pakken omdat het beter voor hem is?

Elk individu heeft de vrijheid zijn wensen en dromen na te streven zoals hij het wil, zolang hij anderen maar hetzelfde gunt en vrij laat. Iedereen laat iedereen dus vrij: "mind your own business".

Dit heeft wel gevolgen: elke vermeerdering in vrijheid brengt automatisch een verhoging van de eigen verantwoordelijkheid met zich mee. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen acties en mag de vruchten plukken indien het goed gaat maar zult ook de consequenties moeten dragen als het niet goed gaat.

Het libertaristische gedachtengoed is niet "extreem" en zeker geen "utopie". De USA is er groot mee geworden. Het is een systeem zonder dwang en met vrijwillige samenwerking. Dat laatste is de gruwel van de dictators.

Weet u wat een utopie is? Een utopie is een wereld zonder dictators.

Wat is uw Plato-gehalte eigenlijk?

Burg in Thailand
Datum: 20090211
Burg werkt met OpenSuSE 10.2


Home 
Burg is geboren in 1966 en leeft sinds 2001 in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfeconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.

Burg volgt het Nederlandse nieuws regelmatig.