Vadertje Staat (Burg in Thailand)

Het nieuwe popidool20090227Vond u dat vroeger ook zo leuk? De Tina of de Popfoto inkijken en lezen. Dat waren de sterren van die tijd. Je verafgode ze, het waren jouw helden, jouw idols. Nu, nu ben je ouder en nu, ja nu, moet je er om glimlachen. Ach, dat was toen, ik was nog een kind en ach .. je droomt wat af. Nu ben je ouder en geloof je de Tina of de Popfoto wel. Het was voor kinderen toch?

Af en toe mijmer je nog wel eens over die onbezoldigde, makkelijke tijd en je dromen over deze "supermensen".

Maar er is goed nieuws! U mag weer even boekjes kijken.Kijk, daar staat ie, je nieuwe held. Wat een leuke glimlach heeft ie he? En hij zingt onder de douche! Echt waar mensen.

Voor de zwarte medemens zijn er ook boekjes:Wat een held! Zie hem daar nu eens uit de taxi stappen: 'black and cool!'

U bent een wat ruigere type? U leest liever de 'Rolling Stone'. Ook geen probleem:Stoere mannen niet? Er is nieuwe hoop.

Of heeft u ook van die vragen over uw menstruatie en wilt u graag wat make-up tips van uw nieuwe popidool lezen?Mooi allemaal he?

De verafgoding van Houssein Obama begint hilarische vormen aan te nemen. Onze redder! De Messias! Celebrities lopen weg met hem. Amerika's populairste host, O. Winfrey, moet haar onderbroekje drie maal daags wisselen want ze sopt helemaal weg als ze Houssein O. hoort raaskallen.

Change!

Dit nieuwe idool van jullie zal de geschiedenis ingaan als de meest vernietigende president ooit. Hij gaat Amerika de definitieve uppercut geven. Hij zal de motor, de economie, tot een complete stilstand brengen en de soep in draaien. U gaat de 'change' krijgen waar u al zolang naar smacht.

Waarom is er nu eigenlijk een crisis Burg?

Crises in een vrije markt komen altijd voor. Dat is heel normaal en gezond. De markt groeit, past zich aan, corrigeert zichzelf, incompetenten worden verwijderd, kapitaal wordt verschoven naar competenten en het spel begint weer van voor af aan. Zo groeit een markt. Een natuurlijk proces.

Totdat Papa zich met de economie gaat bemoeien...

Papa ging de rente kunstmatig laag maken, tot 1%. En bij zo'n kunstmatig lage rente gaan "investeerders" beslissingen nemen die ze NIET hadden genomen bij een spontane marktrente. Amerikanen konden opeens alles kopen, de rente was immers zo laag. Nieuwe auto's, nieuwe huizen, alles kon opeens. Je kon 5 huizen kopen zonder enige downpayment of bewijzen van inkomsten. De Amerikanen raakten in een consumptiedrift. Ook al hadden ze geen onderliggende assets.. kopen was het devies. En er ontstond een zeepbel. En die werd groter en groter.

De subprime crisis was het eerste teken dat er iets mis was. Daarna volgden de crash op Wall street, de ondergang van sommige banken en bedrijven.

En wat zei Papa: "de markt heeft gefaald!". Iedereen zag dat het mis ging maar slechts weinigen begrepen waarom het mis ging. Er was wel iets mis, dat zag men. En dan komt er een demagoog en die zegt: "this is no good! Change!".

Again Henry Hazlitt:

'They are promising to fight with their right hand the conditions brought on with their left.'

Wat gaat die 'change' dan precies inhouden Burg?

Nog meer bemoeienis met de economie, meer regulering, nationalisatie van banken en bedrijven, nog meer geld van competente mensen afpakken en aan incompetente geven, je nog verder in de schulden steken. Amerika heeft al geen kapitaal meer, het kapitaal zit in AziŽ. Het wordt na 30 jaar eens tijd dat de Amerikanen wat gaan produceren i.p.v. onbekommerd geld uitgeven wat ze van andere lenen en nimmer meer kunnen terugbetalen. Dus ... de oplossing van onze nieuwe held: meer belasting op kapitaal, meer belasting dus op de noodzakelijke ingrediŽnten voor een goed draaiende economische motor..

De wereld heeft nog nimmer een land gekend met zo'n hoge schuld. En wat gaat de messias doen? Nee, niet de schuld terugbrengen en proberen wat waarde te scheppen, hij gaat meer schuld creeeren met "stimulus" packages en bailouts. Dat geld voor de 'goede' plannen pakt hij af van de produktieven en geeft hij aan de falende bedrijven, die zelf niet kunnen overleven in de markt .

Waar gaat al deze bemoeienis toe leiden?

Amerika is totaal blut. Ze hebben geen penny meer en ongelooflijke schulden. Maar ze moeten wel geld hebben voor hun "stimuli" en goede plannen. En hoe komen ze aan dat geld? En zijn niet veel meer Aziaten die aan de dronkaard willen lenen, zij weten dat ze geld nooit meer terug zien. Dus wat gaat Amerika doen? Nog meer geld drukken. Gewoon met de machine geld creeeren.

Er zal hyperinflatie ontstaan. In de dubbele cijfers. Dan heb je dan wel 50.000 USD op je account, heel je leven gespaard, maar wat kan je er over 5 jaar nog van kopen? Erg weinig. De dollar zal nog minder waard worden dan een rol toiletpapier.

Er zal een enorm hoge werkloosheid ontstaan, boven de 20%. De voedsel-prijzen zullen door het dak gaan. Bepaalde basisproducten worden door de inflatie zo duur (1 liter benzine kost bv 120 USD of een zak aardappelen 99 USD) dat Papa denkt de prijs te moeten gaan beheersen "voor de armen". Zij zeggen dan bv dat een zak aardappelen max 25 USD mag kosten. Veel producenten kunnen echter geen zak aardappelen leveren voor 25 USD, de marktprijs is 99 USD. Zij kunnen niet meer produceren voor dat geld en zullen er mee moeten stoppen. Het aanbod van aardappelen zal dus afnemen. De vraag aan de andere kant, zal toenemen: "aardappelen slechts 25 USD! Kopen!". Kleiner aanbod, grotere vraag. Resultante: gebrek aan aardappelen. Er zijn niet genoeg aardappelen voor iedereen. Er zal gerantsoeneerd worden. Met de aardappelenbonnen in de hand staan de Amerikanen in een lange rij voor hun 3 piepers per dag. Miljoenen Amerikanen schuiven elke dag aan in de centrale soepkeuken voor een bordje soep.

Change. Dat zeker.

Maar Burg, er moet toch wel iets gebeuren nu?

Ja.

De markt moet zich herstellen en zal dat doen. Het wordt geen plezierritje, veel mensen komen op straat te staan, een hoop incompetente moeten plaats gaan maken. De competente mensen maken de economie, zij creeeren banen. Het economische systeem moet gezuiverd worden van de lieden en bedrijven die zich roekeloos in allerlei "great investments" hebben gestort. Die nu 5 huizen bezitten omdat de rente zo laag was en er geen down payment nodig was.

Het merendeel van de mensen lieten zich echter niet gek maken. Zij behielden hun enige huis, zij wisten dat zij geen 2e konden veroorloven. Vele banken lieten zich niet gek maken door de financiŽle "opportunities". Veel mensen die niet 40.000 USD rood gingen staan met hun creditcard, ook al waren de voorwaarden extreem aanlokkelijk om dat wel te doen (bijna geen rente).

Nu komt Papa, Obama in dit geval, en die zegt: "wij gaan nu geld van deze verstandige mensen afpakken en dat geven aan de roekeloze".

Het economische systeem moet gezuiverd worden van deze incompetente mensen, bedrijven. Zij zullen failliet gaan en competente mensen nemen het kapitaal over en blazen het bedrijf weer nieuw leven in. Er worden weer goede produkten geproduceerd en er wordt extra werkgelegenheid gecreeert.

Maar de markt mag niet herstellen van de heren do-gooders. De zeepbel wordt nog verder opgepompt met kunstmatig geld, zonder enige onderliggende waarde. De crash gaat op termijn toch komen, alleen nog vele malen harder en dieper.

De overheid moet zich geheel uit de economie terugtrekken, dan zal de markt zich vrij snel aanpassen en weer met beide benen op de grond komen.

U mag mij hier over 5 jaar nog aan herinneren. Geen probleem.

Maar de gemiddelde burger weet niets van economie. Zij geloven in sprookjes, Houssein gaat de eco fixen!

Ja, en morgen kan mijn kat blaffen.

Burg in Thailand
Datum: 20090227
Burg werkt met OpenSuSE 10.2


Home 
Burg is geboren in 1966 en leeft sinds 2001 in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfeconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.

Burg volgt het Nederlandse nieuws regelmatig.