Hoe Papa elke vrije markt kapot maakt



02 Jan 2010

Even terugkomend op de Boeuf Bourguignon (BB). Sommige bedrijven maken het, bieden het te koop aan en als er kopers zijn en blijven, dan heeft het bedrijf een plaatsje veroverd op de markt voor BB. Er komen elk jaar weer nieuwe aanbieders bij. De consument proeft, wikt en weegt de (nieuwe) produkten. Niet lekker? Te duur? De nieuwe aanbieder moet maar iets anders gaan doen, er zijn niet genoeg kopers voor zijn 'niet lekkere' of 'te dure' BB. Dat is een vrije markt. De goede overleven, resulterend in de beste produkten voor u, de consument.

Dan komt Papa om de hoek kijken. Papa gaat zich ermee bemoeien. Papa bemoeit zich namelijk overal mee. Papa gaat 'goed' doen. Door tal van 'goede' maatregelen van onze ambtenaren in hun hoge kantoortje is de BB niet meer zo lekker en is de prijs verdrievoudigd.

En dan gaat Papa huilen: de BB is niet lekker en veel te duur! Dat is overigens niet Papa's schuld, dat is de schuld van de vrije markt, u kent ze wel, die hebberige producenten die u willen vergiftigen met hun voedsel, met woekerwinsten gaan lopen en de klanten een 2e-rangs produkt aanbieden! Papa moet hier opnieuw ingrijpen. Papa gaat het 'oplossen'. Door nog meer bemoeienis en regulering. En het wordt uiteraard slechter en duurder. Maar niet getreurd. Over een tijdje gaat Papa het nogmaals oplossen!

Dit patroon doet zich iedere maal voor. Zelf iets kapot maken en dan de schuld geven aan de vrije markt. Een goed draaiende motor beetje bij beetje voeren met wat zandkorrels en als de motor dan op termijn vastloopt, de schuld aan de motorbouwer geven.

Dit patroon zien we dagelijks. In de USA is de Obamacare (Universal Healthcare) al maanden een hot item. De healthcare is namelijk een zootje, nog niet zo erg als in NL maar al aardig verrot door allerlei overheidsbemoeienis. De kosten rijzen de pan uit en miljoenen mensen zijn niet verzekerd.

En hoe komt dit allemaal zo erg? De vrije markt mensen! De socialisten ('liberals' heten ze daar, dat u vooral maar moet denken dat deze mensen naast sociaal ook liberaal zijn! sic.) aldaar lopen de hele dag te huilen op TV dat de verzekeraars woekerwinsten maken, de klant teveel laten betalen voor zijn pakket en als het puntje bij het paaltje komt niet uitbetalen. Screw those insurance companies!

Ach, als het gaat om brand-, huis- of autoverzekeringen, dan vindt Papa allemaal niet zo interessant. Daar mag de markt het regelen. Maar zodra het om gezondheidszorg gaat vallen er stemmen te winnen en die wil Papa wel hebben! Socialistische onderbuikgevoelens kretologie uitbraken 'elk kind heef recht op een goede zorgverzekering' of 'een kind van 6 met leukemie heeft ook recht op een behandeling!' en elk Kindje begint voor de buis hevig te snotteren.

Papa draait elke motor op termijn de soep in. De health insurance markt heeft ze al goed verziekt. In de USA:

- zijn er in de meeste staten regelgevingen die verzekeraars dwingen IEDERE persoon aan te nemen, ongeacht zijn reeds bestaande conditie. Dat geeft de burger de optie om pas een verzekering af te sluiten indien ze het nodig hebben. Ter vergelijk: je neemt dus geen autoverzekering maar als je je karretje in de prak rijdt loop je naar zo'n verzekeraar en zegt: 'je moet mij verzekeren! en verwacht dan dat de verzekeraar je onkosten betaalt.

De gevolgen zijn duidelijk: sommige burgers gaan onverzekerd rondlopen, als het erop aankomt doen ze wel een beroep op die malafide verzekeraars. Verzekeraars moeten zich hier tegen beschermen en vereisen dus een hogere premie van die burgers die WEL een verzekering hebben afgesloten. Maar die premie loopt zo hoog op dat sommige burgers de premie niet meer kunnen of willen (met name jongeren die 'niet dood kunnen') betalen dus wat doet Papa: ze gaan de premie maximaliseren, een premie mag niet duurder zijn dan X knikkers, euro of dollars. En verzekeraars worden zo uit de markt geprijst waarna Papa het mag overnemen.

- Daarnaast hebben de 'do-gooders' 'Community ratings' geíntroduceerd. Een verzekeraar deelt mensen in in profielen. Risicovolle en lage-risico groepen en passen hun premie daarop aan. Maar dat mag niet meer. Deze 'ratings' dwingen de verzekeraar een 18-jarige of 60-jarige uit dezelfde 'groep' dezelfde premie of te leggen. Het spreekt vanzelf dat de jongeren of low-risk groepen deze hoge premie niet willen betalen, zij gaan onverzekerd rondlopen.

- Een verzekering is er om je te in te dekken tegen RISICO's. Het risico dat je huis afbrandt, je auto total-loss wordt gereden of je eerdaags met een catastrofale ziekte wordt geconfronteerd. Daar wil de burger zich tegen beschermen. Tegen deze risico's.

In de VS zijn de verzekeringen echter dusdanig gemanipuleerd door Papa dat vele acties, non-risico's, verzekerd moeten zijn. De behandeling van alcoholisme bijvoorbeeld. Mensen die geen druppel alcohol drinken moeten opdraaien voor programma's tegen overmatige alcoholgebruik. Mensen die niet roken moeten de programma's betalen voor niet-roken programma's. Haarimplantaten, jaarlijkse checkups.. allemaal door Papa DWANGMATIG opgelegde regels aan die verfoeilijke verzekeringsbedrijven.

Sommige staten hebben meer dan 50 items die de verzekeringsbedrijven MOETEN vergoeden. De special-interest groepen lobbyen zich in de rondte en proberen de politicus, met een horizon van 4 jaar, te overtuigen van het goede van hun produkt en waarom dat ook verplicht opgenomen moet worden in de verzekering. De politicus wordt met allerlei 'voordelen' over de streep getrokken. Over 4 jaar is hij weg en gaat dan wat relaxen in zijn vakantiehuisje, gefinancierd door onze lobbyisten. Voor geld doen onze politici alles. Maar wel 'integer', vergeet dat nooit. In tegenstelling tot ons zijn de politici niet uit op zelfbelang, onthoud dat immer!

- De IC (intensive care) rooms in de ziekenhuizen moeten IEDEREEN aannemen. Of ze premie betaalt hebben, ja of nee. Het ligt er vol met free-riders.. mensen die geen geld aan verzekering willen betalen maar als het puntje bij het paaltje komt wel de vruchten willen plukken van andermans verantwoordelijk optreden. Dat heet 'sociaal' in de politiek.

- Papa verbiedt dat een burger een verzekering afsluit bij een verzekeraar buiten de staat, die meer gefocused is op risico's alleen. Je MOET de staatsverzekering afsluiten. Door deze regeling komen er weinig nieuwe verzekeraars bij. Wie wil nu deze gereguleerde markt betreden? Je hebt een beter produkt maar mag het niet aanbieden. Maar Burg, de winsten van die gemene verzekeraars zijn zo hoog, dan zou je toch verwachten dat zich een scala van nieuwe aanbieders gaat aandienen? De praktijk (de cijfers) is uiteraard anders. Het aantal toetreders tot de verzekeringsmarkt is rechtevenredig met de toename van allerlei regulering. Hoe meer regulering, hoe minder aanbieders.

Maar niet getreurd, Papa gaat het oplossen! Er komt een nieuwe wet aan: meer dan 2000 (!) pagina's met tekst die niemand kan lezen. Niemand heeft het ook gelezen maar het is 'goed!'. Ter vergelijk: de grondwet in de VS zijn 16 pagina's.

200 jaar geleden ging bijna elk kind van 6 dood aan leukemie en bijna elke man dood aan prostaatkanker. Nu zijn de overlevingskansen een stuk hoger. Hoe komt dat toch? Wie heeft er voor deze technologische vooruitgang gezorgd? De ambtenaren in hun hoge torentje? De oom van Obama? Of .. wie denkt U?

De ambtenaren kunnen nog niet eens de stemmen op tijd en juist tellen.

Burg heeft een verzekering bij een private aanbieder in de UK. Hij betaalt daarvoor 75 euro per maand. Hij krijgt eerste klas voorziening in een privé ziekenhuis hier in Phuket, met zeer kundig personeel, met dagelijkse begeleiding, een privé kamer met Cable, fridge en sofa. Hij krijgt dagelijks een menu-kaart waaruit hij kan kiezen wat hij die avond wil eten. Een verpleegster staat binnen 30 sec naast je bed, om jou dat aan te bieden wat je dan nodig hebt of zin aan hebt.

Ja maar Burg, jij hebt geld, jij kan het betalen! Socialistische prietpraat. Jullie moeten per maand direct het dubbele betalen ('eigen bijdrage') en je moet 6 maanden wachten op een behandeling in een Papa ziekenhuis en dan maar hopen dat Papa het vergoedt. De indirecte kosten die je MOET betalen zijn niet transparant en voor niemand inzichtelijk. Dat heet 'openheid' in de politiek.

Alles wat de overheid aanraakt veranderd in oud ijzer. Als de vrije markt mag werken komen er verzekeringen, betaalbaar voor elke doelgroep en vallen er zo min mogelijk mensen buiten de boot.

Helaas zit de wereld vol met 'socialisten' die graag iemand anders zijn geld aanwenden voor de dingen die zij ook graag willen, het is immers een 'recht'.

Het recht om van je buurman geld af te pakken voor iets dat jij op dat moment nodig denkt te hebben. Dat heet sociaal. Als je zo graag sociaal wilt zijn, doe het dan van je eigen geld.

Maar zo sociaal zijn ze nu ook weer niet. Ze zijn wel erg sociaal met uw geld, dat moet ik ze nageven.


2.000 pagina's oplossingen en verbeterpunten.

Burg in Thailand
Datum: 02 Jan 2010
Burg werkt enkel en alleen met Linux